خوراکیهایی که باعث مسمومیت می شوند

به گزارش وبلاگ آژانس الکترونیکی، بعضی مسمومیت های غذایی اگرچه ظرف یک یا دو روز از بین می فرایند ولی در بعضی موارد مسمومیت می تواند تهدید کننده حیات باشد و برای همین مهم است که مطمئن شوید چه عواملی منجر به بروز مسمومیت های غذایی در شما می شوند. جلوگیری از مسمومیت، این است که بدانید کدام غذاها خطرناک هستند و چطور می توان از آنها بدون بیمار شدن استفاده کرد. در ادامه به معرفی این مواد غذایی می پردازیم.

خوراکیهایی که باعث مسمومیت می شوند

مسمومیت غذایی چیست؟

مسمومیت غذایی عبارتست از مجموعه اختلالاتی که در نتیجه خوردن غذاهای فاسدی که به میکروبها یامواد شیمیایی آلوده هستند در بدن به وجود می آید.

مسمومیتهای غذایی انواع مختلف دارند ولی نوع میکروبی آن شایع تر از سایر مسمومیت های غذایی است.

گاهی اوقات ممکن است غذاهای معمولی به وسیله باکتری ها (میکروب ها) آلوده شوند. این میکروب ها تحت شرایط ویژه می توانند سبب مسمومیت غذایی شوند. غذاهای مسموم نماینده ممکن است بو یا مزه ناخوشایندی نداشته باشند. با وجودی که بیشتر مسمومیت های غذایی معمولاً ظرف 24 ساعت رفع می شوند، اما بعضی از آنها می توانند کشنده باشند. مسمومیت غذایی می تواند بعلاوه در اثر آلودگی غذا با مواد افزودنی، فلزات سنگین (سرب، آرسنیک، جیوه و کادمیوم)، به جامانده سموم دفع آفات نباتی و سایر مواد سمی که در مراحل فراوری، نگهداری و فرآوری غذا فراوری می شوند (مانند نیتروزامین و آفلاتوکسین) ایجاد گردد.1

علل شایع مسمومیت غذایی چیست؟باکتری ها نظیر کولای، C. بوتولینیوم، سالمونلا، لیستریا و کمپیلوباکتر بعضی از عاملین اصلی بیماری های مسمومیت غذایی هستند.

نورویروس رایج ترین پاتوژن ویروسی است که منجر به مسمومیت غذایی شدید می گردد، که در موارد نادر نیز کشنده هستند.

بعضی دیگر، عبارتند از:

ساپوویروس

روتاویروس

استروویروس

مسمومیت غذایی ناشی از انگل های موجود در غذا به طور کامل غیر معمول نیست و می تواند اثرات جانبی جدی را به ویژه در زنان باردار و افراد دارای مصونیت در خطر افتاده ایجاد کند.

بعضی از انگل های معمولی که خود را به بخش گوارشی می رسانند، به وسیله آنچه که در دهان می گذارید، آمیب ، توکسوپلاسما (که اغلب در بستر گربه یافت می شوند)، گیاردیا، تریکینلا و تانیا سولیوم بروز می نمایند.2

نشانه های مسمومیت غذایی چیست؟بعضی از علائم مسمومیت غذایی، عبارتند از:

حالت تهوع

استفراغ

سردرد

سرگیجه

گرفتگی عضلات

خستگی

تب

درد ماهیچه

اسهال2

در اینجا مواد غذایی که می توانند مسمومیت بیشتری ایجاد نمایند، معرفی شده است:

سبزیجات برگ سبزبر هیچ کس پوشیده نیست که این سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، فیبر و دیگر مواد غذایی مفید هستند. اما در صورتی که این سبزیجات با آب آلوده آبیاری شده باشند، حاوی باکتری های پنهان برای ایجاد مسمومیت خواهند بود. سبزیجاتی مانند کاهو، کنگر فرنگی، اسفناج، کلم پیچ، برگ چغندر و ... قبل از مصرف باید به طور کامل شسته و ضد عفونی شوند.3

تخم مرغتخم مرغ گزینه سالم برای مصرف در هر کدام از وعده های غذایی است. در این میان سالمونلا، نوعی باکتری است که درون و بیرون تخم مرغ را آلوده می نماید و سبب بیماری فردی می گردد که این ماده غذایی را خام و نیم پز مصرف نموده است. تخم مرغ، مرغ، گوشت و سایر مواد غذایی، زمانی ایمن می شوند که به خوبی پخته شده باشند. تخم مرغ و مرغ خامی که درون یخجال نگهداری و دقایقی پیش از طبخ خارج و پس از طبخ دوباره به یخچال بازگردانده شوند عاری از باکتری سالمونلا خواهند بود.3

ماهی تناگرچه حاوی پروتئین بالا، کم چرب و کم کالری است اما می تواند خطر مسمومیت با جیوه و سم بوتولیوم را نیز افزایش دهد. علائم بوتولیسم در اغلب موارد 18 تا 36 ساعت پس از مصرف کنسرو آلوده بروز می یابد. هرقدر میزان سم وارد شده به بدن بیشتر باشد علایم زودتر شروع می گردد و شدیدتر خواهد بود. علایمی مثل تاری دید و دوبینی، افتادن پلک ها، خشکی دهان و اختلال در بلع، جویده جویده صحبت کردن، اسهال و استفراغ، ضعف دست و پا و فلج نتیجه ابتلا به بوتولیسم است. نارسایی تنفسی حاصل از بوتولیسم نیز به مرگ فرد منجر می گردد. برای پیشگیری از این خطر مهلک باید حتما به تاریخ مصرف محصول توجه کنید و کنسروهایی که قوطی آن برآمده است یا بدبو و بدمزه هستند را مصرف نکنید، به علاوه حتما قبل از مصرف قوطی کنسرو را 20 دقیقه در آب بجوشانید.3

سیب زمینیسیب زمینی به طور طبیعی با سمی به نام گلیکو آلکالویید از خود در برابر عوامل خارجی دفاع می نماید اما این سم می تواند برای انسان خطرناک باشد. سیب زمینی هایی زیاد در برابر نور خورشید قرار می گیرند قسمت های سبزرنگ بیشتری دارند، بنابراین سعی کنید محصولات تازه را بخرید. البته متخصصان معتقدند با جدا کردن قسمت های سبزرنگ می توانید بقیه آن را مصرف کنید.3

پنیرپنیرهایی که در فروشگاه ها در دمای مناسب نگه داشته نمی شوند، می توانند با باکتری های خطرناک مانند سالمونلا یا لیستریا آلوده شده باشند. در موقع خرید پنیر حتما از نظر دمای مناسب آن را چک کنید و به تاریخ مصرف آن دقت نمایید.3

گوجه فرنگیسرشار از ویتامین آ و فیبر است اما ماده ای سمی به نام سولانین در گوجه فرنگی سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت می گردد و اسهال و باز شدن مردمک چشم ایجاد را می نماید. از خوردن گوجه فرنگی نارس پرهیز کنید چون علاوه بر این که سمی استف هضمش هم سنگین است و باعث ایجاد دل درد می گردد.3

جوانه هاجوانه ها سرشار از فیبر، کم کالری و کم چرب هستند اما می توانند آلودگی باکتریایی هم داشته باشند. جوانه گندم، ماش و ... جزو سبزیجاتی هستند که تمیز کردن آنها بسیار سخت است. آنها بعلاوه در محیط های گرم و مرطوب رشد می نمایند که برترین مکان برای رشد باکتری ها محسوب می گردد. مانند هر میوه و سبزی دیگر، متخصصان تغذیه توصیه می نمایند که جوانه ها نیز به طور کامل شسته شوند.3

ریواساگرچه ساقه آن سرشار از آنتی اکسیدان و کلسیم است اما ریشه و برگ های آن حاوی اسیداکسالیک است که حتی مصرف کم آن حالت تهوع، استفراغ و ضعف ایجاد می نماید. مصرف آن به کبد و کلیه آسیب می رساند. بنابراین ریشه و برگ های آن را مصرف نکنید و ساقه آن را کاملا بپزید.4

دانه بعضی از میوه هابعضی دانه ها و تخم ها از جمله سیب درختی، گلابی، انبه، زردآلو، شلیل و گیلاس حاوی ماده شیمیایی و سمی به نام آمیگدالین است که به ماده سمی دیگری به نام هیدروژن سیانید تبدیل می گردد. میزان زیاد این سم می تواند ناراحتی های متعددی از جمله سردرد، صرع، حالت تهوع، استفراغ، افزایش ضربان قلب و فشارخون ایجاد کند. البته در صورت نجویدن و باز نشدن هسته خطر مسمومیت ایجاد نمی نماید و دفع می گردد. در صورت مصرف یک یا 2عدد جای نگرانی وجود ندارد.4

لوبیاقرمزلوبیای خام حاوی سمی به نام لکتین است که باعث ناراحتی معده ومسمومیت می گردد. بنابراین قبل از پخت، لوبیا را به مدت 5ساعت در آب خیس کنید و آب را دور بریزید. سپس به مدت 10دقیقه بجوشانید و آب آن را نیز دور بریزید.4

باقلااین دسته از حبوبات، منبع عالی پروتئین، فولات و فیبر است اما حاوی سمی به نام کومارین است که حالت تهوع، استفراغ و معده درد ایجاد می نماید. پس قبل از پخت آن را خیس کنید.4

پی نوشت:

1.www.fdo.skums.ac.ir

2.www.namnak.com

3.www.jadidtarin.com

4.www.beytoote.com

منبع: راسخون

به "خوراکیهایی که باعث مسمومیت می شوند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خوراکیهایی که باعث مسمومیت می شوند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید